Αν Ξυπνάτε Με Πονοκέφαλο Και Πόνο Στο Σαγόνι, Ίσως Τρίζετε Τα Δόντια Σας

By | 24 Απριλίου 2017

Μήπως ξυπνάτε με πόνο στο σαγόνι και πονοκεφάλους; Μήπως έχετε παρατηρήσει ρωγμές στα δόντια σας; Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τα τρίζετε όσο κοιμάστε.

Τρίξιμο δοντιών στον ύπνο

Πολλοί άνθρωποι τρίζουν τα δόντια τους κατά την διάρκεια του ύπνου σύμφωνα με το American Dental Association και την οδοντίατρο Maria Howell. Το ενδιαφέρον μάλιστα, είναι ότι οι περισσότεροι δεν το καταλαβαίνουν και ποτέ δεν θα σκεφτόντουσαν ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Συνήθως καταλαβαίνουμε ότι μας συμβαίνει κάτι τέτοιο, όταν μας το αναφέρει κάποιος άλλος, όπως για παράδειγμα ο/η σύζυγος μας ή τα παιδιά μας.

Το τρίξιμο των δοντιών, που επιστημονικά ονομάζεται “βρουξισμός” ή “βρυγμός”, σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πολυοδοντιατρείο είναι μια ακούσια περιαγωγική κίνηση της κάτω γνάθου, όταν βρίσκεται σε θέση κεντρικής σύγκλισης, δηλαδή όταν το στόμα είναι κλειστό και οι μασητικές επιφάνειες των δοντιών της άνω και της κάτω γνάθου έρχονται σε συνεχή επαφή.

Πιο απλά, βρουξισμός ή βρυγμός είναι ο ακούσιος επαναλαμβανόμενος τριγμός των δοντιών, που συμβαίνει σε μη καθορισμένη χρονική βάση.

Γιατί Τρίζουμε Τα Δόντια Μας;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο. Το άγχος και η κούραση είναι οι βασικότεροι με βάση τις στατιστικές. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη, καθώς μπορεί να υπάρχουν κρυμμένες παθήσεις, όπως η άπνοια στον ύπνο, οι οποίες πολλές φορές ανακαλύπτονται από τους οδοντίατρους σε ασθενείς που τρίζουν τα δόντια τους.

Μια πρόσφατη μελέτη στο Journal of the American Dental Association (JADA) έδειξε ότι μερικές συμπεριφορές όπως η κατάχρηση του αλκοόλ, της καφεΐνης και της νικοτίνης, μπορούν να αυξήσουν το ρίσκο εμφάνισης βρουξισμού στους ενήλικες.

Το κάπνισμα σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης του, ενώ οι καφέδες με μεγάλες ποσότητες καφεΐνης αυξάνουν την πιθανότητα να αρχίσουμε να τρίζουμε τα δόντια μας κατά 150%.

Ποια Είναι Τα Συμπτώματα;

Υπάρχουν άνθρωποι που τρίζουν τα δόντια τους κατά την διάρκεια της ημέρας ή κατά την διάρκεια της νύχτας. Κάποιοι μπορεί να το κάνουν όλο το εικοσιτετράωρο.

Αν τρίζετε το δόντια σας ενώ κοιμόσαστε, είναι πολύ πιθανό να ξυπνάτε έχοντας ισχυρό πονοκέφαλο. να πονάει το σαγόνι σας (το οποίο έχει συνδέσμους και μπορεί να παρουσιάσει αρθρίτιδα!).

Είναι επίσης συνηθισμένο να νιώθετε ή να βλέπετε ότι τα δόντια σας έχουν “τριφτεί” και είναι πολύ πιο ευαίσθητα στο ζεστό ή το κρύο (ή κατά την μάσηση).

Σημαντικό! Αν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που παρουσιάζετε κάτι τέτοιο, έχετε χαλάσει το σμάλτο των δοντιών σας, ΜΗΝ προχωρήσετε σε λεύκανση δοντιών αν δεν κλείσετε πρώτα ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο σας.

Πώς Θα Λύσετε Το Πρόβλημα;

Τα μασελάκια του iWhite 2Υπάρχουν πολλά μασελάκια όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στη λεύκανση των δοντιών, τα οποία προστατεύουν τα δόντια σας ενώ κοιμάστε. Όπως και σε όλα τα προϊόντα υγιεινής των δοντιών, ανάλογα με την τιμή καθορίζεται και η ποιότητα τους.

Μπορείτε να βρείτε στο φαρμακείο λύσεις με λίγα χρήματα, που ταιριάζουν λίγο πολύ σε όλους, ή να ζητήσετε στον οδοντίατρο σας να σας φτιάξει μασελάκια στα μέτρα σας, με μεγαλύτερο κόστος φυσικά.

Το κλειδί για να αποφασίσετε τι από τα δύο θα διαλέξετε, είναι το μέγεθος του προβλήματος και κυρίως η κατασκευή της οδοντοστοιχίας σας.

Αν θεωρείτε ότι τα δόντια σας είναι καλά στοιχισμένα στα ούλα σας, μπορείτε να δοκιμάσετε την λύση του φαρμακείου σε πρώτη φάση. Το πιθανότερο είναι να βρείτε μασελάκια που θα σας ταιριάξουν μια χαρά.

Φορώντας τα, θα προστατέψετε τα δόντια σας από την φθορά και λόγω του ότι είναι μαλακά, οι πόνοι στο σαγόνι θα υποχωρήσουν.

Στην συνέχεια πρέπει να βρείτε την αιτία του προβλήματος και να την καταπολεμήστε.

Κλείνοντας…

Όπως αναφέραμε και πιο πριν, σχεδόν πάντα το πρόβλημα είναι ψυχολογικό. Μπορείτε να το καταπολεμήσετε με την βοήθεια των δικών σας ανθρώπων και αν θεωρείτε ότι χρειάζεστε βοήθεια από ειδικό, μια επίσκεψη σε κάποιον ψυχολόγο πάντα μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Διαβάστε επίσης:

Τις περισσότερες φορές, η συζήτηση με τον οδοντίατρο σας σχετικά με τον βρουξισμό, είναι η καλύτερη επιλογή. Αυτός μπορεί να σας καθοδηγήσει και να σας προτείνει λύσεις ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και την οικονομική σας κατάσταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *