Κίτρινα Δόντια: Πώς Θα Καταφέρετε Επιτέλους Να Τα Λευκάνετε Σήμερα

By | 31 Ιουλίου 2016

Όταν το βούρτσισμα δύο φορές την μέρα και η χρήση οδοντικού νήματος δεν λευκαίνει τα κίτρινα δόντια, είναι καιρός να σκεφτείτε άλλες επιλογές. Συνεχίστε να διαβάζετε!

Κίτρινα δόντια

Τα δόντια κιτρινίζουν εξαιτίας λεκέδων – επιφανειακών και βαθιών – καθώς και άλλων αιτιών, τις οποίες δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Είτε ο αποχρωματισμός οφείλεται σε λεκέδες είτε σε άλλους παράγοντες, πολλά προϊόντα που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού μπορούν να βελτιώσουν το χρώμα των δοντιών. Ο οδοντίατρος σας μπορεί επίσης να σας δώσει προληπτικές συμβουλές πάνω στο πώς να λευκάνετε τα δόντια σας.

Τι προκαλεί το κιτρίνισμα στα δόντια;

Παρόλο που ο καφές και τα τσιγάρα αφήνουν λεκέδες στα δόντια σας με την πάροδο του χρόνου, το λεπτό σμάλτο στα δόντια τα κάνει επίσης να φαίνονται κίτρινα. Το σμάλτο των δοντιών είναι η σκληρή, λευκή επιφάνεια και από κάτω είναι μια ανοιχτό καφέ ουσία που ονομάζεται οδοντίνη.

Το παχύ σμάλτο φαίνεται λευκό, αλλά το λεπτό επιτρέπει στο χρώμα της οδοντίνης να φαίνεται, κάνοντας έτσι τα δόντια να φαίνονται κίτρινα. Το σμάλτο φθείρεται όσο μεγαλώνουμε, αλλά τα οξέα από τις τροφές και τα ποτά, όπως ξινές καραμέλες, πορτοκάλια και αναψυκτικά αδυνατίζουν επίσης το σμάλτο φθείροντας την επιφάνειά του.

Η Carole Palmer, υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας και Προώθησης της Στοματικής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Tufts, αναφέρει στην Tufts Now ότι ακόμα και κάψουλες με βιταμίνη C είναι όξινες.

Το σάλιο εξουδετερώνει το οξύ και το απομακρύνει, αλλά άτομα που υποφέρουν από ξηροστομία δεν επωφελούνται αυτού του αποτελέσματος. Για παράδειγμα, παιδιά που αναπνέουν από το στόμα εξαιτίας ρινικής συμφόρεσης αποτρέπουν το σάλιο να ξανά ενυδατώσει το στόμα όταν είναι κλειστό – διακινδυνεύοντας έτσι να αναπτύξουν λεπτό σμάλτο.

Η Medline Plus λέει πως σε σπάνιες περιπτώσεις, κληρονομικές παθήσεις προκαλούν επίσης λεπτό σμάλτο.

Κίτρινα Δόντια: Άλλες αιτίες

Άλλες αιτίες κιτρινίσματος δοντιών είναι η χρήση αντιβιοτικών ή η υπερβολική πρόληψη φθορίου σε μικρά παιδία, τα οποία προκαλούν κίτρινα δόντια αργότερα στους ενήλικες. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά και τα υψηλά επίπεδα φθορίου προκαλούν λεκέδες, παρά μια ολική κίτρινη απόχρωση στα δόντια. Μερικές φορές τα κίτρινα δόντια απλώς είναι κληρονομικά.

Πρόληψη

  • Η αποφυγή του καπνίσματος, του καφέ και των αναψυκτικών μπορεί να βοηθήσει στην πρόσληψη του κιτρινίσματος δοντιών ή μπορείτε να αποκτήσετε την συνήθεια να πίνετε τα πιο σκούρα ποτά με καλαμάκι.
  • Πίνετε γάλα ή νερό αφού φάτε ή πιείτε κάτι όξινο για να βοηθήσει στην μείωση των όξινων αποτελεσμάτων.
  • Το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος επίσης βοηθούν, καθώς και η αποφυγή μικρογευμάτων ανάμεσα στα κύρια γεύματα επιτρέπουν στο σάλιο να εξασθενεί τα οξέα στο στόμα σας.

Σε περίπτωση που ανησυχείτε αν εσείς ή το παιδί σας υποφέρει από ξηροστομία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και πάντα χρησιμοποιήστε προϊόντα με φθόριο σύμφωνα με τον οδοντίατρο σας.

Λεύκανση κίτρινων δοντιών

Προϊόντα όπως το Ionic White μπορούν να εξαφανίσουν την κίτρινη απόχρωση από τα δόντια σας απομακρύνοντας λεκέδες και παρέχοντας ήπια λευκαντική δράση, όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες.

Άλλα προϊόντα περιλαμβάνουν μασελάκια λεύκανσης ακόμα και στοματικά διαλύματα.

Οι αποχρωματισμοί γενικά είναι δεκτικοί στις τεχνικές λεύκανσης. Οι οδοντίατροι μπορούν να σας δώσουν συμβουλές για το πώς να λευκάνετε τα δόντια σας ανάλογα την περίπτωσή σας.

Ο οδοντίατρoς σας μπορεί να σας δώσει πακέτα λεύκανσης για να πάρετε στο σπίτι και να χρησιμοποιείτε για μια χρονική περίοδο καθώς και να σας παρέχει λεύκανση δοντιών στο ιατρείο του.

Μην κρύβετε το όμορφο χαμόγελο σας. Σήμερα, είναι πάρα πολύ εύκολο να λευκάνετε τα κίτρινα δόντια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *